22.4 C
Malaysia
Saturday, July 20, 2024

Keuntungan Lebih Dengan Pendapatan Pasif

Mesti Baca

5 cara menjana pendapatan pasif

Konsep pendapatan pasif telah mendapat tarikan sejak kebelakangan ini. Ia merujuk kepada pendapatan yang diperoleh melalui cara selain daripada yang anda laksanakan secara aktif, seperti gaji daripada pekerjaan. Sebaliknya, hasil diperoleh melalui kerja yang dilakukan dari masa ke semasa yang membayar anda dengan cara yang hampir automatik.

Harta sewa atau royalti adalah dua daripada contoh pendapatan pasif. Mendapat pekerjaan kedua tidak berbaloi, kerana anda masih perlu melakukan kerja untuk menjana pendapatan.

Pekerjaan dan pendapatan yang stabil adalah sangat penting untuk mengumpul kekayaan. Namun anda juga disarankan mencari peluang dan cara untuk mendapatkan pendapatan tambahan walaupun anda mempunyai pekerjaan sepenuh masa.

Berikut merupakan lima cara yang anda boleh cuba untuk memperoleh pendapatan pasif di Malaysia.

1. Hartanah

Salah satu cara paling popular untuk menjana pendapatan pasif adalah melalui hartanah sewa. Tuan tanah boleh menjana aliran tunai yang berterusan daripada penyewaan hartanah sambil menambah baik premis dan membina ekuiti secara serentak.

Perancangan dan penyusunan strategi adalah kunci kepada usaha hartanah pendapatan pasif yang berjaya. Ini memerlukan pembiasaan diri dengan lokasi sasaran anda untuk memahami arah aliran dan nilai tempatan, yang seterusnya membantu anda menentukan pembangunan untuk melabur bagi menjana aliran tunai yang positif.

Ia memerlukan beberapa tahap komitmen, seperti mencari hartanah, menapis penyewa, menggaji pengurus hartanah atau menangani masalah.

2. Harta Intelek (IP)

Ciptaan intelektual yang dikaitkan dengan hak yang diiktiraf secara sah – seperti kandungan yang boleh dilindungi hak cipta, tanda dagangan atau dipatenkan – dirujuk sebagai Intellectual Property (IP). Artikel, buku, muzik, filem, karya seni, fotografi, komik, perisian, logo dan bahan lain semuanya disertakan.

IP adalah pilihan yang kukuh untuk mewujudkan aliran pendapatan pasif kerana produk anda akan mudah untuk direplikasi, terutamanya dalam bentuk digital. Ia mungkin mengambil banyak masa dan usaha untuk mencipta sekeping IP, tetapi ia hanya perlu dilakukan sekali sebelum diterbitkan semula dan dikongsi dengan sebilangan besar.

3. Pelaburan berisiko rendah

Melabur dalam aset yang membayar dividen atau faedah boleh menjadi cara terbaik untuk menjana pendapatan pasif. Seseorang boleh menceburi ke dalam pelaburan dana indeks, yang merupakan dana dagangan bursa yang terikat pada indeks pasaran tertentu.

Apabila anda meletakkan wang dalam dana indeks, wang tunai itu kemudiannya digunakan untuk melabur dalam semua syarikat yang membentuk indeks tertentu, yang memberikan anda portfolio yang lebih bervariasi berbanding jika anda membeli saham individu.

Memandangkan matlamat dana indeks adalah untuk mencerminkan pegangan yang sama bagi indeks yang mereka jejaki. Ianya juga mengandungi risiko yang lebih rendah daripada pegangan saham individu sambil menjanjikan pembayaran dalam bentuk pulangan.

4. Pilihan ‘Cashback’

Pulangan tunai adalah cara yang terbaik untuk menjana wang secara pasif. Walaupun sumber pendapatan ini tidak mungkin menjadikan anda kaya tetapi ia boleh membantu pulangkan wang yang anda telah belanjakan.

Sebagai contoh, penggunaan kad kredit boleh memberi pulangan tunai dengan membayar balik peratusan daripada apa yang anda belanjakan dan memberi anda mata ganjaran. Secara amnya, anda akan menikmati pulangan tunai dan mata ganjaran sekiranya anda membayar baki sepenuhnya setiap bulan dan tidak pernah melebihi had anda; jika tidak, faedah yang anda bayar akan melebihi ganjaran. 

Anda disarankan untuk membuat kajian terhadap kad kredit sebelum anda mendaftar. Hal ini bertujuan untuk mengelakkan anda membuat keputusan terburu-buru dalam memiliki kad kredit ini. Senaraikan beberapa garis panduan yang anda perlukan untuk memilih kad kredit yang sesuai dengan keperluan anda.

5. Affiliate advertising

Pemasaran ahli gabungan ialah kaedah yang cekap untuk menjana pendapatan pasif. Jika anda mempunyai pangkalan data pengguna yang besar, anda boleh mengiklankan produk dan perkhidmatan bagi pihak syarikat, yang berpotensi untuk kembangkan keuntungan bagi organisasi.

Jika anda seorang yang cekap dalam bidang pemasaran dan pengiklanan, anda boleh berkolaborasi dengan mana-mana syarikat sebagai seorang “affiliate” bagi pihak syarikat tersebut. 

Anda akan dibayar, sama ada mengikut kontrak, bilangan klik atau penglibatan dengan perniagaan tersebut. Ini adalah cara yang kukuh untuk anda bertindak sebagai “affiliate” dengan berkesan sambil menjana sumber pendapatan pasif yang stabil.

- SOSIAL MEDIA -spot_img

Artikel Selanjutnya

- SOSIAL MEDIA -spot_img

Artikel Terkini