23.6 C
Malaysia
Tuesday, June 18, 2024

Kripto Bernilai $100 Juta Dicuri Sekali Lagi

Mesti Baca

Mohd Haudli
Mohd Haudli
Crypto is my passion. More like my middle name.

Penggodam telah mencuri $100 juta dalam mata wang kripto dari Horizon, dalam rompakan besar terbaharu dalam dunia kewangan terdesentralisasi pada Jumaat yang lalu.

Butiran serangan masih kekurangan, tetapi Harmony, pemaju di belakang Horizon, berkata mereka mengenal pasti kecurian pada pagi Rabu. Harmony memilih akaun individu yang dipercayai menjadi puncanya.

“Kami telah mula bekerjasama dengan pihak berkuasa negara dan pakar forensik untuk mengenal pasti pelakunya dan mendapatkan semula dana yang dicuri,” kata syarikat itu dalam tweet lewat Rabu.

Dalam tweet susulan, Harmony berkata ia bekerjasama dengan Biro Penyiasatan Persekutuan dan beberapa firma keselamatan siber untuk menyiasat serangan itu.

Jambatan rantaian blok memainkan peranan besar dalam ruang DeFi, menawarkan pengguna cara untuk memindahkan aset mereka dari satu blok ke yang lain. Dalam kes Horizon, pengguna boleh menghantar token daripada rangkaian Ethereum ke Binance Smart Chain. Harmony berkata serangan itu tidak menjejaskan jambatan berasingan untuk bitcoin.

DeFi bertujuan untuk membina semula perkhidmatan kewangan tradisional seperti pinjaman dan pelaburan pada rantaian blok. Ini menjadikan mereka sasaran utama penggodam kerana kelemahan dalam kod asas mereka.

Harmony “mengekalkan kedai kecairan yang besar,” menjadikannya “sasaran yang menarik untuk penggodam,” menurut Jess Symington, ketua penyelidikan di firma analisis blok Elliptic.

“Agar individu menggunakan jambatan untuk memindahkan dana mereka, aset dikunci pada satu blok dan dibuka, atau ditempa, pada yang lain,” kata Symington. “Akibatnya, perkhidmatan ini memegang sejumlah besar aset kripto.”

Harmony tidak mendedahkan bagaimana dana itu dicuri. Bagaimanapun, seorang pelabur telah membangkitkan kebimbangan mengenai keselamatan jambatan Horizonnya sejak April.

- SOSIAL MEDIA -spot_img

Artikel Selanjutnya

- SOSIAL MEDIA -spot_img

Artikel Terkini