23.3 C
Malaysia
Monday, May 27, 2024

Yuga Labs Sahkan Pelayan Discord Digodam; NFTs Bernilai 200 ETH Dicuri

Mesti Baca

Mohd Haudli
Mohd Haudli
Crypto is my passion. More like my middle name.

Syarikat Bored Apes NFTs Membuat Pendedahan 11 jam Selepas Berita Eksploitasi Itu Muncul Di Twitter

Pelayan Discord Bored Ape Yacht Club (BAYC) telah digodam pada hari Sabtu lalu, dengan penyerang melarikan diri dengan non-fungible tokens (NFT) bernilai 200 ETH ($360,000), menurut Yuga Labs.


Penggodaman ini berlaku selepas terjejasnya akaun Discord pengurus komuniti projek, Boris Vagner. Penggodam menggunakan peluang tersebut untuk menyiarkan phishing links pada kedua-dua pelayan rasmi Discord BAYC dan pelayan yang melibatkan projek Metaverse bernama Otherside’s Discord.


Berita tentang penggodaman itu pertama kali dilaporkan oleh pengguna Twitter NFTherder, yang juga menganggarkan 145 ETH (sekitar $260,000) telah dicuri bersama-sama dengan NFT dan dana yang dicuri didapati kembali ke empat dompet berasingan.

Yuga Labs kemudian mengesahkan eksploitasi itu berlaku dalam ‘tweet’ nya sendiri, mereka menyatakan mereka masih giat melakukan siasatan terhadap kejadian tersebut 11 jam selepas tweet NFTHerder.

Vagner juga merupakan pengurus abangnya, Richard Vagner, pemenang Grammy, yang mengasaskan kelab bola sepak fantasi NFT bernama Spoiled Banana Society (SPS) bersama Boris. Penggodam menyiarkan phishing link dalam server Discord SPS, walaupun mesej itu kemudiannya dipadamkan, kata Richard.

Hai @semua orang kami telah digodam sejam yang lalu diharap tiada sesiapa yang mengklik mana-mana pautan” kata Richard Vagner dalam mesej Discord pada 09:00 UTC. “Kami telah mengawal semula saluran Discord and akaun Discord Boris and kami amat bertuah Boris tidak memadam seluruh Discord salurannya.”

Tidak jelas sama ada sesiapa dalam saluran SBS terjejas, walaupun Richard telah meminta maklumat daripada ahli Discord yang berkaitan dengan serangan itu.

Adik-beradik Vagner juga menjalankan label rekod yang dipanggil Metaverse Records. Dalam mesej SBS Discord yang sama. Richard mengesahkan bahawa BAYC dan Otherside Discords juga “digodam.”

“Tolong jaga diri” tulisnya.

Ini adalah kali ketiga penggodam dapat menyamar sebagai akaun kendalian Yuga Labs untuk mencuri dana pengguna. Yang pertama ialah 1 April apabila Kelab Yacht Ape Mutant #8662 telah dicuri melalui phishing link yang disiarkan dalam Discord projek. Kes yang kedua pula pada 25 April selepas akaun Instagram Kelab Yacht Bored Ape dan Discord menyiarkan pautan palsu kepada Otherside minting.

- SOSIAL MEDIA -spot_img

Artikel Selanjutnya

- SOSIAL MEDIA -spot_img

Artikel Terkini