23.3 C
Malaysia
Monday, May 27, 2024

Bill Gates – Insight

Mesti Baca

10 Tips Kewangan Daripada Bill Gates Billionaire

Bill Gates, nama penuhnya William Henry Gates III, lahir 28 Oktober 1955 di Seattle, Washington, Amerika Syarikat. Beliau ialah seorang komputer programer dan usahawan Amerika yang mengasaskan Microsoft Corporation, syarikat perisian komputer peribadi terbesar di dunia. Bukan sahaja Microsoft, beliau juga meraih kekayaan dengan melabur ke syarikat-syarikat lain.

Sebahagian besar daripada kekuatan kejayaan Microsoft adalah dengan Gates menjadikan dirinya sebagai pemegang saham individu terbesar di Microsoft. Beliau menjadi jutawan pada tahun 1986, dan dalam tempoh sedekad nilai telah mencecah puluhan bilion dolar—menjadikannya seoarang individu yang terkaya di dunia.

Article ini adalah untuk memberi insight kepada pembaca tentang tips-tips kewangan oleh Bill Gates.

Invest In Your Education

Dalam satu perbincangan “Ask Me Anything” di Reddit 2014, seseorang bertanya, “Apakah nasihat kewangan peribadi terbaik anda untuk mereka yang memperoleh pendapatan di bawah $100,000 setahun?” Jawapannya: “Melabur dalam pendidikan anda.”

Orang yang berumur 25 tahun dan lebih tua dengan ijazah sarjana muda mempunyai pendapatan median mingguan sebanyak $1,457 berbanding $793 bagi mereka yang hanya mempunyai diploma sekolah tinggi, menurut Biro Statistik Buruh. Tetapi anda boleh mendapat lebih daripada gaji yang lebih tinggi dengan ijazah lanjutan.

Embrace Your Critics

Kesediaan untuk memenuhi keperluan pengguna telah membantu Microsoft berkembang maju dalam sektor teknologi. Pada tahun 2020, sebagai contoh, syarikat Microsoft bukan sahaja menggunakan Microsoft Teams, tetapi ia juga bekerjasama dengan NASA untuk membantu membina kapal angkasa Orion dan bekerjasama dengan Ireland untuk meningkatkan penggunaan tenaga hijau.

Dalam bukunya pada tahun 1999, “Business @ the Speed ​​of Thought,” Gates menulis tentang kepentingan respons negatif. Beliau berkata adalah penting untuk menerima kritikan untuk bukan sahaja belajar tetapi mencari penyelesaian bagi masalah yang timbul.

“Dengar pelanggan anda dan ambil kritikan buruk mereka sebagai peluang untuk mengubah kegagalan anda untuk penambahbaikan yang mereka inginkan.”

Look at the Big Picture

Tidak kira betapa bercita-cita tinggi anda, masih ada 24 jam dalam sehari. Dan selalunya, perbezaan antara yang berjaya dan tidak berjaya ialah bagaimana masa itu dilaburkan. Tiada siapa yang tahu lebih baik daripada Bill Gates, salah seorang lelaki terkaya di dunia. Dia berkata rakannya Warren Buffett mengajarnya untuk melihat kesan menggunakan masa anda dengan bijak.

Be Optimistic

“Optimisme sering diketepikan sebagai harapan palsu,” kata Gates pada ucapan permulaan 2014 di Universiti Stanford. Dalam ucapan itu, Bill bercakap panjang lebar tentang kepercayaannya terhadap keyakinan dan peranan penting tabiat ini dalam menyelesaikan masalah.

Optimisme — dan seterusnya, kebahagiaan — boleh memberi kesan positif di tempat kerja anda. Kajian 2014 dari University of Warwick mendapati bahawa kebahagiaan boleh menjadikan orang kira-kira 12% lebih produktif. Jadi daripada membiarkan tekanan kerja membebani anda, melabur dalam perkara yang menggembirakan anda — ia boleh menjadikan hidup lebih mudah.

Think Critically About Your Success

Dalam bukunya pada tahun 1995 “The Road Ahead,” Gates menulis bahawa kegagalan sering mengajar anda lebih banyak tentang berjaya daripada kejayaan.

Kejayaan adalah guru yang tidak baik. Ia menggoda orang pintar untuk berfikir mereka tidak boleh kalah,” tulisnya.

Measure Your Progress

Dalam surat tahunannya pada 2013 untuk Yayasan Bill dan Melinda Gates, Gates menulis tentang buku yang sedang dibacanya, “Idea Paling Berkuasa di Dunia.” Ia adalah mengenai penciptaan enjin stim, tetapi Gates mendapat pengajaran penting daripadanya.

Pada tahun lalu saya telah dikejutkan lagi dan lagi dengan betapa pentingnya pengukuran untuk memperbaiki keadaan manusia,” tulisnya. “Anda boleh mencapai kemajuan yang menakjubkan jika anda menetapkan matlamat yang jelas dan mencari ukuran yang akan memacu kemajuan ke arah matlamat itu.

Ia mungkin kedengaran seperti nasihat asas, tetapi beliau berkata beliau kagum dengan betapa jarang ia diikuti dan betapa sukarnya untuk menjadi betul. Jika anda memiliki perniagaan atau hanya ingin memperbaiki diri anda, lihat program yang membantu anda menetapkan dan menjejaki matlamat. Malah senarai ringkas di atas kertas boleh membantu anda mula mencapai matlamat.

Share Your Wealth

Sudah tentu mudah bagi salah seorang lelaki terkaya di dunia untuk mengabaikan nilai kekayaan yang berlebihan. Tetapi Gates tidak mengurangkan kepentingan mempunyai wang seperti mencadangkan bahawa ia hanya pergi sejauh ini. Di Universiti Washington pada tahun 2011, Gates berkata:

“Saya boleh faham ingin memiliki berjuta-juta dolar, ada kebebasan tertentu, kebebasan yang bermakna, yang datang dengan itu. Tetapi apabila anda mendapat lebih daripada itu, saya perlu memberitahu anda, ia adalah hamburger yang sama.”

Ini sebahagiannya menerangkan mengapa Gates adalah salah seorang yang paling dermawan di Bumi. Beliau sedar bahawa salah satu nilai sebenar memiliki lebihan kekayaan ialah kebolehan untuk membantu orang lain.

Your Actions Can Have Global Impact

Bill dan Melinda Gates menerbitkan mesej terbuka kepada kelas tamat pengajian 2020 untuk memberi inspirasi kepada mereka menjadi warga global:

“Anda mewarisi dunia yang telah membuktikan bahawa kemajuan adalah mungkin— dunia yang telah dibina semula selepas perang, mengalahkan cacar, memberi makan kepada populasi yang semakin meningkat, dan membolehkan lebih daripada satu bilion orang keluar daripada kemiskinan tegar.

Kemajuan itu tidak berlaku secara kebetulan atau takdir. Ia adalah hasil daripada orang seperti anda yang membuat komitmen bahawa apa sahaja yang mereka lakukan dengan kehidupan dan kerjaya mereka, mereka akan menyumbang kepada misi bersama ini untuk memacu kita semua ke hadapan.”

Walaupun di tengah-tengah pandemik global dan pergolakan ekonomi, individu yang komited boleh memainkan peranan besar dalam pemulihan.

Don’t Over-Endow Your Kids

Walaupun Bill Gates tidak kedekut, beliau berpendapat bahawa memberi terlalu banyak kekayaan kepada anak-anak anda bukanlah perkara terbaik.

“Ia bukan idea yang baik untuk anak-anak diberi wang yang banyak” kata Gates dalam ucapan Oktober 2019.

Gates bersetuju dengan rakan baiknya Warren Buffett, di dalam artikel Majalah Fortune 1986 beliau berkata bahawa beliau mahu meninggalkan anak-anaknya “wang yang mencukupi supaya mereka merasakan mereka boleh melakukan apa sahaja, tetapi tidak begitu banyak sehingga mereka tidak boleh berbuat apa-apa. ”

Prepare for Lower Investment Returns

Dengan kadar faedah pada rekod terendah, hasil pada T-Bills dan pelaburan konservatif lain tidak begitu tinggi. Ini adalah sebahagian daripada sebab Bill Gates pada masa ini menyimpan lebih 60% daripada aset yang dilaburkannya dalam saham.

Walau bagaimanapun, Gates memberi amaran bahawa pelabur tidak seharusnya mengharapkan pulangan dua digit. Dalam temu bual September 2019 di Televisyen Bloomberg, jutawan terkenal itu menyatakan, “ada sebab untuk menganggap pulangan mutlak untuk dekad akan datang akan kurang daripada yang diperoleh selama beberapa dekad yang lalu.

- SOSIAL MEDIA -spot_img

Artikel Selanjutnya

- SOSIAL MEDIA -spot_img

Artikel Terkini