22.1 C
Malaysia
Wednesday, June 19, 2024

Jack Ma – Insight

Mesti Baca

5 Tips Jack Ma Dalam Mengekalkan Kejayaan Jangka Masa Lama

Jack Ma, nama asalnya Ma Yun, (lahir 10 September 1964, Hangzhou, wilayah Zhejiang, China), seorang usahawan China yang merupakan ketua Kumpulan Alibaba, yang terdiri daripada beberapa laman web paling popular di China, termasuk pasaran perniagaan ke perniagaan Alibaba.com dan tapak beli-belah Taobao.com.

Article ini adalah untuk memberi insight kepada pembaca tentang tips Jack Ma dalam kejayaan jangka masa lama.

1. People need to trust you

Daripada pekerja kepada pelabur, orang yang meletakkan segala-galanya untuk anda, mesti mempercayai anda. Ma berkata bahawa kepercayaan adalah sebahagian daripada kejayaan Alibaba. “Kepercayaan itulah yang menjadikan kami satu,” katanya kepada Rose, “18 pelabur mempercayai saya. Oleh itu, saya setia kepada meraka.”

2. Forget the competition. Focus on your customers

Ma tidak begitu risau tentang persaingan Alibaba. Bagi beliau, keperluan pelanggan adalah lebih penting daripada saingan Alibaba. Alasannya mudah: untuk mengekalkan bisnes dalam jangka panjang, kepuasan pelanggan haruslah menjadi asas dalam membuat keputusan anda. “Jika pelanggan kami berkata ‘Jack anda harus membina lebih banyak gudang,’ kami bina gudang. Kami melakukannya bukan kerana ada wang; kami melakukannya kerana ia adalah keperluan.

Apabila ditanya siapa yang dilihatnya sebagai pesaing Alibaba, Ma berkata beliau tidak endah. “Sebagai usahawan, jangan pandang jiran anda sebagai pesaing,” katanya. “Jangan tumpukan mata anda kepada pesaing. Anda terlalu kecil untuk memberi tumpuan kepada jiran atau pesaing anda. Fokus pada pelanggan anda. Membahagiakan pelanggan anda adalah penting.”

3. Think of your business in global terms

Bagi Ma, beliau percaya perniagaan kecil harus beroperasi di peringkat antarabangsa untuk bertahan dalam jangka panjang. “Jika anda tidak cuba mengglobalkan perniagaan anda melalui Internet, anda mungkin tidak mempunyai peluang perniagaan,” kata Ma. Beliau berhujah bahawa perniagaan tempatan hanya akan menjadi lebih kompetitif. Beliau menggalakkan perniagaan kecil untuk memikirkan bagaimana mereka boleh menjual produk di seluruh dunia.

4. Hire young and hire smart

Ketika kami masih muda, tiada siapa yang memberi kami peluang,” kata Ma. “Sekarang, kita harus memberikan peluang kepada orang muda. Orang muda melakukan pekerjaan yang jauh lebih baik daripada kita.” Beliau berhujah bahawa amat penting untuk membina sebuah pasukan orang muda yang berjaya. Dalam nada yang sama, Ma berkata beliau mengupah orang yang lebih bijak daripadanya kerana beliau tahu itu yang terbaik untuk syarikatnya.

5. Just keep going

Nasihat terakhir Ma ialah untuk usahawan muda melihat dan mengambil inspirasi daripada perjalanannya bersama Alibaba. Beliau juga memberi nasihat untuk bertabah dan bersabar dalam sesuatu bisnes.

- SOSIAL MEDIA -spot_img

Artikel Selanjutnya

- SOSIAL MEDIA -spot_img

Artikel Terkini