23.3 C
Malaysia
Monday, May 27, 2024

Pelan Netflix Dalam Menangani Krisis Bermula Di Asia

Mesti Baca

Dengan kerugian dua pertiga daripada nilai pasarannya sejak pertengahan November, Netflix berada di bawah tekanan untuk memperbaharui saluran kandungan yang hilang bersinar, sambil mengurangkan kos. Pelan Netflix adalah dengan menyasar perantauan di Asia kerana mereka masih mendapat banyak pelanggan baru di sana.

Namun begitu, rancangan untuk mengekang perbelanjaan amat sukar oleh kerana pelaburan di Asia amatlah tinggi. Ini disebabkan pembiayaan dalam penerbitan filem dan siri tempatan, kata Tony Zameczkowski, naib presiden pembangunan perniagaan untuk Asia Pasifik dalam satu temu bual.

Netflix sedang mencari perkongsian dengan pengendali wireless dan syarikat pembayaran digital untuk menarik lebih ramai pelanggan yang berpotensi di Asia, terutama pelanggan yang jarang menggunakan kad kredit. Dalam pada masa yang sama, Netflix juga masih menawarkan harga yang rendah kepada pelanggan. Strategi Asia ini adalah untuk memaklumkan langkah dalam pasaran baru yang lain, di mana platform live service mesti berkembang untuk mengimbangi pasaran di Amerika Utara dan Eropah.

“Asia ialah proksi yang hebat untuk pasaran lain di dunia,” kata Zameczkowski. “Terdapat persamaan antara Asia yang sedang pesat membangun dan pasaran baru lain seperti Afrika dan Amerika Latin. Pembelajaran di sini boleh direplikasi atau dimanfaatkan dengan mudah oleh wilayah tersebut.”

Platform penstriman terbesar di dunia berada pada titik kritikal. Saham melonjak dalam beberapa tahun kebelakangan ini apabila bilangan pelanggan meningkat, tetapi syarikat itu melaporkan kehilangan pelanggan pertamanya dalam lebih sedekad pada bulan April dan meramalkan penguncupan lain pada suku ini di tengah-tengah persaingan sengit daripada pesaing. Dengan dua pertiga daripada nilai pasarannya dihapuskan sejak pertengahan November, Netflix berada di bawah tekanan untuk memperbaharui saluran kandungan, sambil mengurangkan kos.

Syarikat itu telah pun memasuki Asia Pasifik tetapi kelembapan yang lebih meluas memberikan dorongan tambahan untuk membina kejayaan mega-hit Korea Selatan seperti “Squid Game” dan “Hellbound,” yang meningkatkan langganan.

Rantau Asia Pasifik menyumbang 15% daripada 221.6 juta pelanggan global Netflix dan diramalkan menjadi pemacu terbesar pengembangan selanjutnya. Selepas permulaan tahun yang mengecewakan, penganalisis menjangkakan pemulihan pada separuh kedua di mana penembahan sebanyak 6.8 juta ahli baru di mana 79% datang dari Asia Pasifik untuk tahun 2022.

Cabaran Yang Dihadapi

Namun, pilihan dan persekitaran operasi yang berbeza secara meluas di Asia ini menimbulkan risiko. Pengguna baharu di Asia Pasifik berjumlah 1.1 juta pada suku pertama, turun 20% daripada tahun sebelumnya, dan syarikat itu telah menghadapi cabaran budaya dan politik dalam menembusi beberapa pasaran. Siri “A Suitable Boy” mencetuskan kontroversi di India pada 2020 berhubung adegan yang menunjukkan protagonis wanita Hindunya mencium seorang lelaki Islam, manakala syarikat itu mengeluarkan rancangan untuk penonton Vietnam selepas kerajaan menyatakan peta di dalamnya melanggar undang-undang kedaulatan.

Pelanggan Netflix di Asia juga merupakan antara yang paling rendah nilainya, yang bermakna lebih banyak langganan diperlukan untuk mendapatkan hasil. Kadar pertumbuhan hasil adalah yang paling perlahan sejak rekod bermula pada 2017 selepas rancangan mudah alih berharga rendah sahaja diperkenalkan di seluruh Asia dan harga dikurangkan di India. Purata hasil setiap keahlian turun 5% kepada $9.21 sebulan di Asia Pasifik, berbanding peningkatan 5% kepada $14.91 di A.S. dan Kanada.

“Mereka cuba mencipta saluran pelanggan yang lebih mendalam,” kata Vivek Couto, pengarah eksekutif Media Partners Asia. “Anda tidak boleh menaikkan harga melainkan anda mempunyai pangkalan pelanggan yang ketara.”

Netflix juga menghadapi persaingan sengit daripada gergasi penstriman seperti Amazon.com Inc. dan Walt Disney Co., serta syarikat tempatan yang telah mencapai kemajuan ke pasaran Asia. Di Asia Tenggara, Viu, yang dimiliki oleh jutawan Richard Li, mengatasi Netflix untuk menjadi penstrim kedua terbesar di rantau ini tahun lalu disebabkan kandungan Korea yang luas dan peringkat langganan percuma.

Untuk mengimbangi diskaun harga yang tinggi, Netflix mesti menumpukan pada mengembangkan pangkalan pengguna, baik di negara berpendapatan tinggi seperti Jepun dan Korea serta pasaran baru muncul seperti Thailand dan Indonesia, kata Couto.

Walaupun pesaing utama semuanya telah memperkenalkan harga berperingkat seperti pelan mudah alih sahaja, Netflix melangkaui itu untuk menarik pendaftaran melalui kaedah pembayaran yang inovatif, seperti membenarkan pengguna memasukkan yuran langganan mereka dalam bil telefon bulanan mereka atau membayar melalui dompet digital.

Netflix menawarkan pilihan pembayaran yang lebih luas di Asia berbanding pesaing, kata Couto. Bilangan ahli baharu yang mendaftar tahun lepas menggunakan kaedah pembayaran alternatif lebih daripada tiga kali ganda daripada tahun sebelumnya, dan langkah ini telah diterima pakai di pasaran lain selepas kejayaan pelancarannya di Asia, menurut Netflix.

Asia juga boleh menjadi sebahagian daripada rancangan terbaru Netflix untuk meningkatkan pendapatan melalui pengiklanan. Walaupun Zameczkowski berkata masih terlalu awal untuk memberitahu di pasaran mana syarikat itu akan melancarkan model baharu itu, beliau percaya ia akan menjadikan platform itu lebih mudah diakses oleh pelanggan.

“Walaupun syarikat itu memasuki fasa baharu pertumbuhan yang lebih perlahan, Asia mempunyai pasaran yang sangat menarik dan mempunyai banyak peluang,” kata Zameczkowski. “Kami baru bermula.”

- SOSIAL MEDIA -spot_img

Artikel Selanjutnya

- SOSIAL MEDIA -spot_img

Artikel Terkini