23.3 C
Malaysia
Monday, May 27, 2024

Michael Bloomberg – Insight

Mesti Baca

Michael Bloomberg ialah seorang usahawan, pengarang, pembiaya, ahli politik dan aktivis, hampir tidak ada bidang kehidupan awam atau peribadi yang tidak disentuh oleh pengaruhnya. Tetapi untuk memahami kejayaannya adalah penting untuk memahami perjalanan kehidupannya. Berikut adalah kisah kehidupan Michael Bloomberg yang luar biasa.

Kerjaya Awal

Selepas menamatkan pengajian dari Universiti Johns Hopkins dengan ijazah dalam kejuruteraan elektrik (dan menyambung ke Harvard untuk mengambil MBA), Bloomberg mendapat pekerjaan di bank pelaburan Salomon Brothers di New York City. Tugas pertamanya ialah mengira dan menyusun berjuta-juta saham dan bon dalam peti besi bank itu, tetapi pemikirannya yang pantas dan etika kerja yang luar biasa tidak lama kemudiannya memberikan beliau kenaikan pangkat untuk menjadi rakan kongsi pada usia muda hanya 30, pada tahun 1972.

Pada tahun 1978, Bloomberg diberi tugas untuk menjalankan bahagian teknologi maklumat firma itu, penugasan semula yang direka hampir sebagai hukuman oleh rakan kongsinya yang bercita-cita tinggi.

Tetapi di sinilah Bloomberg menemui nichenya. Selepas dikeluarkan daripada syarikat dengan ucapan selamat tinggal, Bloomberg mula mempraktikkan apa yang telah dipelajarinya di pejabat IT yang suram itu.

Kelahiran Terminal Bloomberg

Bloomberg menggunakan keuntungannya untuk menubuhkan sebuah syarikat teknologi maklumat yang dipanggil Penyelesaian Pasaran Inovatif, berdasarkan pandangan tunggal dari zaman Salomonnya: bahawa data yang boleh dipercayai adalah nadi kepada pedagang yang berjaya. Bloomberg menetapkan untuk memberikan broker maklumat yang lebih baik pada kelajuan kilat, dan beliau tidak lama kemudian mendapati bahawa mereka akan membayar mahal untuk perkhidmatan itu.

“The Bloomberg’s”, seperti yang mereka kenali, dengan terminal kompak dan intelijen mendalam mereka di pasaran bon, tidak lama kemudian menjadikan pencipta mereka seorang bilionair, dan orang terkaya di New York. Kejayaan syarikat itu melonjak pada tahun 1980-an, dan mendorong Bloomberg untuk mengembang ke media lain, melancarkan Bloomberg News dan Bloomberg TV.

Mr Mayor

Pada tahun 2001, Bloomberg memutuskan untuk memasuki dunia politik, bertanding untuk Datuk Bandar New York di bawah panji Republikan. Beliau berjaya, namun, tahun 2002 juga merupakan tahun yang gelap untuk New York akibat serangan 11 September. Bloomberg mula membina semula bandar itu selepas serangan tersebut.

Sepanjang tempoh perkhidmatannya, Bloomberg menggunakan data, fakta dan analisis untuk mengubah bandar yang besar dan dinamik. Dalam memerangi kemiskinan, mogul maklumat itu dikatakan “membina budaya bukti” yang bermakna nasib golongan termiskin tidak boleh diabaikan. Sikap egalitarian ini malah berlanjutan ke tempat kerjanya sendiri: Bloomberg lebih suka duduk bersama pekerjanya supaya beliau berada di pusat operasi.

Bloomberg mengumpul hanya $1 setahun sepanjang tempoh dua belas tahun beliau di pejabat Datuk Bandar, dan melaburkan kira-kira $650 juta wangnya sendiri untuk tujuan yang beliau lihat amat berbaloi. Malah, Bloomberg sangat popular sehingga apabila beliau mahu bertanding untuk penggal ketiga sebagai Datuk Bandar, beliau berkempen untuk menukar undang-undang yang mengehadkan pegawai kepada dua penggal sahaja dalam jawatan – dan menang.

Flying Ace

Bloomberg memperoleh lesen juruterbangnya pada tahun 1976, dan selalunya boleh dilihat menerbangkan helikopternya sendiri, helikopter Agusta SPA A109 yang mempunyai enam tempat duduk, bernilai $4.5 juta – di sekitar negeri New York. Beliau juga kerap mengetuai jet peribadi untuk turun ke Bermuda, di mana beliau memiliki rumah agam yang luar biasa di pasir merah jambu yang terkenal di Pulau itu.

Dermawan

Sifat yang paling dikagumi Bloomberg ialah kedermawanannya yang tidak pernah gagal dan berkekalan: ahli perniagaan itu telah menderma lebih $2.5 bilion untuk pelbagai tujuan sepanjang tahun melalui organisasi amalnya, Bloomberg Philanthropies.

Beliau juga pernah menderma $100 juta kepada Universiti Cornell untuk pembinaan sekolah siswazah di New York City, dan ikrar $350 juta kepada almamaternya, Johns Hopkins.

Bloomberg juga telah berusaha untuk memperluaskan pentadbiran ke bandar yang lebih kecil melalui endowmen $42 juta untuk menambah baik kerajaan perbandaran di seluruh negara. Projek ini akan membantu bandar bersaiz sederhana dengan menganalisasi data untuk memcari cara mempeliharai rakyatnya.Beliau juga seorang penyokong tegar kawalan senjata api, dan telah menjanjikan kira-kira $50 juta ke arah kempen baharu yang giat untuk peraturan senjata api yang lebih ketat.

Ini adalah perjalanan yang dihadapi oleh Bloomberg yang menjadikan beliau seorang jutawan yang berjaya.

- SOSIAL MEDIA -spot_img

Artikel Selanjutnya

- SOSIAL MEDIA -spot_img

Artikel Terkini