23.3 C
Malaysia
Monday, May 27, 2024

Google, Facebook Dan Twitter: Pengurangan Pengambilan Pekerja

Mesti Baca

Sundar Pichai, Ketua Pegawai Eksekutif Google berkata bahawa syarikat itu merancang untuk memperlahankan pengambilan pekerja sepanjang tahun ini.

Beliau menambah bahawa ia akan memberi tumpuan kepada pengambilan kejuruteraan dan teknikal pada 2022 dan 2023.

Google bukan satu-satunya gergasi teknologi yang merancang pelan ini. Selepas menyaksikan pertumbuhan yang pesat semasa wabak covid-19, banyak syarikat teknologi melihat penurunan dalam kedua-dua pertumbuhan dan hasil keuntungan.

Awal tahun ini, Twitter mengumumkan ia akan membekukan pengambilan pekerja dan minggu lepas telah memberhentikan 30% pasukan pengambilannya, menurut laporan media.

Facebook, yang turun 40% tahun ini, memberitahu pekerjanya pada Mei bahawa ia akan membekukan pengambilan pekerja, menurut The Washington Post.

Kini, ia sedang berusaha untuk menyingkirkan mereka yang berprestasi rendah. Maher Saba, Ketua Kejuruteraan Facebook, menghantar memo pada hari Jumaat yang lalu kepada pengurus meminta mereka mengenal pasti dalam pasukan yang “memerlukan sokongan” dan melaporkan kepada jabatan HR.

Dalam memo, Saba berkata: “Jika laporan menunjukkan pekerja tersebut berprestasi rendah, mereka bukan yang kita perlukan.”

“Sebagai pengurus, anda tidak boleh membenarkan seseorang bersikap neutral atau negatif untuk Meta,” tambahnya.

Mark Zuckerberg, Ketua Pegawai Eksekutif Meta bulan Jun yang lepas juga berkata “Saya rasa sesetengah daripada anda mungkin memutuskan bahawa tempat ini bukan untuk anda dan pilihan itu adalah OK untuk saya,” katanya.

- SOSIAL MEDIA -spot_img

Artikel Selanjutnya

- SOSIAL MEDIA -spot_img

Artikel Terkini