23.3 C
Malaysia
Tuesday, May 28, 2024

Harga Pasaran AMD Menurun Selepas Dua Tahun

Mesti Baca

Pada Khamis yang lalu, Lisa Su, Ketua Pegawai Eksekutif Advanced Micro Devices (AMD), mengeluarkan penyataan tentang penurunan harga pasaran AMD selepas tempoh kenaikan yang lama adalah semula jadi. Ini adalah kerana ekonomi semakin pulih menyebabkan penurunan harga pasaran dalam komputer peribadi (PC) selepas dua tahun kukuh di pasaran.

Firma penyelidikan Canalys berkata dalam satu nota minggu lalu bahawa permintaan untuk segmen PC pengguna dan pendidikan terus perlahan disebabkan kebimbangan pasaran dan inflasi.

AMD berkata mereka telah menyaksikan peningkatan yang “luar biasa” dalam permintaan untuk cloud computing, cip pusat data dan yang digunakan dalam artificial intelligence applications.

AMD menjangkakan margin kasar melebihi 57 peratus dalam masa terdekat dan margin operasi dalam julat pertengahan 30 peratus. Pada suku pertama, syarikat itu melaporkan margin kasar sebanyak 48 peratus dan margin operasi sebanyak 16 peratus.

Pada bulan Mei, AMD menjangkakan margin kasar non-GAAP untuk 2022 ialah 54 peratus, dan meraka meramalkan hasil tahun penuh dan suku kedua lebih tinggi daripada anggaran Wall Street.

Dalam berita lain, platform Meta Facebook dan pembuat cip AMD mengumumkan pada Mei bahawa mereka akan bekerjasama untuk program infrastruktur internet mudah alih yang akan mengurangkan kos stesen pangkalan untuk menjadikan jalur lebar lebih mudah diakses di seluruh dunia.

Program yang dipanggil Evenstar, telah dilancarkan oleh Meta pada awal 2020 untuk mempromosikan platform yang dipanggil OpenRan yang membolehkan pengendali rangkaian selular mencampur dan memadankan perkakasan dan perisian untuk membina stesen pangkalan dan bukannya membeli kesemuanya daripada satu pembuat peralatan.

Itu memberikan operator lebih fleksibiliti dan menjadikan harga peralatan lebih kompetitif, kata Gilles Garcia, seorang eksekutif dengan pusat data dan kumpulan komunikasi AMD.

- SOSIAL MEDIA -spot_img

Artikel Selanjutnya

- SOSIAL MEDIA -spot_img

Artikel Terkini