22.9 C
Malaysia
Wednesday, June 19, 2024

Birmingham: Malaysia Mengaut 3 Pingat Emas Pada Sukan Komanwel 2022

Mesti Baca

Kontinjen esports Malaysia telah memenangi tiga pingat emas pada Kejohanan Esports Komanwel yang berlangsung di Birmingham, England.

Pada 6 Ogos, Mohamad Nor Haikal Mohamad Noh telah memenangi pingat emas pertama dalam eFootball, menewaskan pemain Scotland Gary McInnes, dalam dua daripada tiga perlawanan. Manakala Cerith Dennis dari Wales telah membawa pulang pingat gangsa.

“Saya sangat gembira, ini adalah impian saya. Saya telah menunggu ini selama bertahun-tahun. Ia sangat bermakna kepada orang di rumah, ramai orang menonton dalam talian, dan saya sudah boleh mendengar semua mesej yang datang untuk saya,” kata Mohamad Haikal dalam satu kenyataan kepada Persekutuan Esports Global.

Malaysia turut memenangi emas dalam kategori wanita Dota 2 dengan mengatasi pasukan England 2-0. Skuad Dota 2 wanita Malaysia terdiri daripada Stephanie Lim Yuen Lii, Bette Chia Hooi Ping, Tan Lyn Xhin, Nadrah Saufi, Wong Wei Sian dan Lim Chern Tze.

“Apa yang membuatkan Malaysia begitu baik dalam gaming? Kami mempunyai banyak budaya berbeza di negara kami tetapi kami bersatu dengan baik, dan itulah kekuatan kami,” kata ketua pasukan Stephanie dalam satu kenyataan.

Pada 7 Ogos, pasukan Malaysia dalam kategori terbuka Dota 2 menewaskan England 2-1 dalam perlawanan Grand Final untuk pingat emas. Pasukan itu terdiri daripada William Yeoh Kwok Teong, Denise Danial Abdullah, Chung Wei Shen, Ahmad Ayhad Husam, Pang Sze Xuan, dan Loyd Yong Binjie.

Kontinjen Malaysia ditubuhkan oleh Persekutuan Sukan Elektronik Malaysia (MESF) dengan timbalan presiden Afiq Fadhli Narawi sebagai pengurus pasukan.

Kejohanan Sukan Komanwel diadakan buat pertama kali tahun ini bersama Sukan Komanwel di Pusat Konvensyen Antarabangsa di Birmingham. Secara keseluruhan, tiga kejuaraan dipertandingkan pada acara itu termasuk Rocket League, yang tidak disertai Malaysia.

Acara itu adalah hasil perkongsian antara Persekutuan Sukan Komanwel Global dan Persekutuan Sukan Komanwel yang bertujuan untuk meneroka potensi sukan e-sukan menjadi sebahagian daripada Sukan Komanwel pada masa hadapan.

- SOSIAL MEDIA -spot_img

Artikel Selanjutnya

- SOSIAL MEDIA -spot_img

Artikel Terkini