23.3 C
Malaysia
Monday, May 27, 2024

Masa Depan Telefon Pintar – iOS 16 dan Android 13

Mesti Baca

Dengan iOS 16 dan Android 13, telefon pintar anda akan menjadi lebih rapat dengan aspek bukan digital dalam hidup anda. Pengemasan kini perisian mudah alih baharu akan datang lewat tahun ini daripada Apple dan Google. Kedua-dua syarikat gergasi teknologi mahu menjadikan telefon anda sebagai dompet digital untuk menyimpan ID sah anda dan dokumen penting yang lain, menjadikan telefon anda lebih dekat dengan identiti anda berbanding sebelum ini. Syarikat-syarikat juga terus menambah baik cara telefon berkomunikasi dengan kereta, alat rumah pintar dan peranti harian yang lain.

Kedua-dua iOS 16 dan Android 13 dipenuhi dengan tweak dan ciri baharu, sebahagian daripadanya lebih penting daripada dompet digital dan kelajuan internet yang lebih pantas. Walaupun berbeza syarikat, kedua-dua ini akan memberi perubahan peranan telefon dalam kehidupan kita. Berdasarkan pengumuman terbaharu Apple dan Google, perkara yang berlaku di sekeliling telefon anda adalah sama pentingnya dengan perkara yang berlaku pada telefon anda.

Telefon pintar menjadi satu bersama keperluan harian seperti dompet, kad kredit, kereta dan peralatan rumah. Konsep ini bukan baharu; industri telah bergerak ke arah ini selama bertahun-tahun. Tetapi perubahan dalam iOS 16 dan Android 13 membawa penambahbaikan kepada konsep ini.

Replacing the physical wallet

Dompet digital menjadi tumpuan besar semasa pengumuman iOS 16 Apple dan Android 13 Google. Perubahan paling ketara yang datang kepada Apple Pay ialah pilihan baharu yang dipanggil Apple Pay Later, yang membahagikan kos pembelian kepada empat ansuran yang sama selama enam minggu. Dengan iOS 16, kad pengenalan yang disimpan dalam Apple Wallet juga boleh digunakan untuk mengesahkan umur anda dalam apl. Penambahan itu datang selepas Apple pertama kali menambah sokongan untuk ID digital tahun lepas.

Sementara itu, Google membuat perubahan besar-besaran pada aplikasi Walletnya semasa persidangan I/O bulan lepas yang membawanya kepada Apple. Google Wallet baharu akan menyimpan dokumen peribadi seperti kad pembayaran dan transit, rekod vaksinasi, pas masuk dan ID pelajar, sama seperti Apple Wallet. Google juga bekerjasama dengan agensi kerajaan untuk menyokong ID digital.

Secara keseluruhannya, iOS 16 Apple dan Android 13 Google mempunyai matlamat yang sama iaitu untuk membolehkan penggunakan untuk bergantung pada peranti mudah alih, meninggalkan dompet fizikal.

Your Phone, Everywhere

Menggantikan dompet hanyalah satu cara Apple dan Google berharap untuk menjadikan telefon kami lebih berguna di luar talian dalam kehidupan seharian. Kedua-dua syarikat juga memperkenalkan alat telefon pintar berasaskan kamera yang boleh memudahkan menavigasi tempat menarik dunia sebenar. Satu lagi tema yang menonjol ialah peningkatan kesalinghubungan antara peranti mudah alih dan peralatan rumah, kereta dan pembesar suara.

Apple dan Google percaya kamera akan terus memainkan peranan besar dalam cara kita berinteraksi dengan dunia di sekeliling kita. Dalam iOS 16, anda akan dapat menterjemah teks ke dalam bahasa yang berbeza menggunakan pilihan kamera baharu dalam aplikasi Terjemahan Apple. Semasa pembentangan WWDC, syarikat itu menunjukkan cara ini boleh digunakan untuk menterjemah keseluruhan menu restoran ke dalam bahasa yang berbeza. Anda juga boleh menjejak penerbangan atau menukar mata wang hanya dengan mengetik teks dalam foto.

Google mempamerkan pengembangan bercita-cita tinggi aplikasi Lensnya yang dipanggil “scene explorer” di Google I/O, yang pada asasnya menggunakan kehebatan cariannya ke dunia nyata. Anda akan melambai kamera telefon anda merentasi rak produk dan ia akan menindankan maklumat dan penilaian pada skrin untuk membantu anda mencari pilihan yang betul. Prabhakar Raghavan, Head of Google Search menyatakan keupayaan untuk mencari snek tanpa kacang atau losyen tanpa bau di kedai runcit fizikal sebagai contoh.

- SOSIAL MEDIA -spot_img

Artikel Selanjutnya

- SOSIAL MEDIA -spot_img

Artikel Terkini