25.7 C
Malaysia
Tuesday, June 18, 2024

Meta Dilapor Menangguhkan Smartwatch Dan AR Glasses

Mesti Baca

Syarikat induk Facebook, Meta, meletakkan harapan yang tinggi pada metaverse, dunia maya di mana orang ramai boleh bekerja, bermain dan bersosial. Tetapi satu siri pembatalan produk yang dilaporkan menunjukkan bahawa ia akan mengambil sedikit masa sebelum harapan itu membuahkan hasil.

Meta membatalkan rancangan untuk keluaran 2024 versi pertama Augmented Reality (AR) Glasses dan sebaliknya akan fokus pada versi kedua cermin mata itu, menurut The Information. Meta juga menghentikan pembangunan dual-camera smartwatch, dan memilih untuk fokus pada peranti pergelangan tangan lain, lapor Bloomberg. Selain itu, Meta merancang untuk memasarkan peranti sembang video, Portal, kepada perniagaan yang menggunakan remote worker dan bukannya kepada pengguna, kata laporan itu.

Kelewatan ini bermakna pengguna mungkin perlu menunggu lebih lama daripada yang dijangkakan untuk produk-produk Meta. AR Glasses dan Smartwatches adalah kunci kepada cara Meta membolehkan orang ramai memasuki metaverse. Walaupun Meta telah mencipta perniagaan iklan berbilion dolar dan rangkaian sosial terbesar di dunia, ia tidak mempunyai reputasi untuk membangunkan perkakasan seperti Apple atau Samsung.

Andrew Bosworth, Ketua Pegawai Teknologi Meta, yang menyelia projek perkakasan syarikat, menulis tweet pada hari Khamis bahawa Meta masih merancang untuk mengeluarkan perkakasan, seperti boleh AR Glasses dan Smartwatches.

Inilah yang anda perlu tahu tentang usaha perkakasan pengguna Meta.

Mengapakah Meta menangguhkan pengeluaran beberapa alat ini?

Bloomberg melaporkan bahawa penangguhan itu mungkin disebabkan oleh usaha Meta untuk mengurangkan kos. Pada bulan Mei, Meta mengesahkan kepada Reuters bahawa Bosworth memberitahu pekerja syarikat itu tidak mampu untuk melakukan beberapa projek lagi dan merancang untuk menangguhkan projek lain.

Rangkaian sosial telah menggalakkan orang ramai untuk menyiarkan lebih banyak video kerana ia bersaing dengan saingan TikTok, tetapi Meta tidak menghasilkan banyak wang iklan daripada video bentuk pendek seperti yang dilakukan pada produk lain. Ini adalah salah satu cabaran yang dihadapi Meta.

“Meta telah jelas tentang fakta bahawa tumpuannya kini pada dua objektif utama: Mengembangkan dan menjana wang dari video bentuk pendek dan membina kepingan metaversenya,” kata Mike Proulx, naib presiden dan pengarah penyelidikan di Forrester. “Pergerakan syarikat di sekitar Portal hanyalah satu lagi isyarat untuk Meta mengurangkan kos”

Meta bukan satu-satunya syarikat media sosial yang melihat pemotongan kos. Snap, yang turut mengeluarkan alat pengguna, seperti AR Glasses dan Selfie Drone, mengjangkakan hasil dan pendapatan yang rendah. Di luar ciri privasi Apple, Snap berkata ia menghadapi peningkatan inflasi dan kadar faedah, kekurangan rantaian bekalan dan cabaran lain. Meta, seperti Snap, juga dilaporkan memperlahankan pengambilan pekerja.

- SOSIAL MEDIA -spot_img

Artikel Selanjutnya

- SOSIAL MEDIA -spot_img

Artikel Terkini