23 C
Malaysia
Thursday, May 30, 2024

Saham Nvidia Menjunam!

Mesti Baca

Pada pagi Isnin minggu ini, saham Nvidia menjunam sebanyak 8% selepas syarikat tersebut mengeluarkan pendapatan awal yang menunjukkan hasil suku kedua sebanyak $6.7 bilion, jauh di bawah jangkaan awalnya sebanyak $8.1 bilion.

Nvidia berkata dalam laporan itu “Punca saham menjunam adalah daripada jualan produk gaming yang lebih rendah yang berkemungkinan berkait rapat dengan masalah makroekonomi.”

Nvidia juga berkata segmen kemasukan datanya telah terjejas oleh gangguan rantaian bekalan dan hasil awal sebanyak $3.81 bilion adalah di bawah jangkaan syarikat. Angka itu masih meningkat 1% berbanding suku lepas dan meningkat sebanyak 61% setiap tahun.

Colette Kress, naib presiden eksekutif dan CFO Nvidia, berkata beliau percaya profil margin kasar jangka panjang syarikat itu kekal utuh.

“Kami telah memperlahankan pertumbuhan perbelanjaan operasi, mengimbangi pelaburan untuk pertumbuhan jangka panjang sambil menguruskan keuntungan jangka pendek,” katanya. “Kami merancang untuk meneruskan pembelian balik saham kerana kami meramalkan penjanaan tunai yang kukuh dan pertumbuhan masa depan.”

Nvidia dijadualkan melaporkan keputusan suku kedua fiskal pada 24 Ogos tahun ini. Bolehkah Nvidia menaikkan semula saham mereka? We shall see..

- SOSIAL MEDIA -spot_img

Artikel Selanjutnya

- SOSIAL MEDIA -spot_img

Artikel Terkini