22.2 C
Malaysia
Thursday, July 25, 2024

Paywave VS Pin Kad Debit, Cara Mana Lebih Selamat ?

Mesti Baca

Raiff Jamali
Raiff Jamalihttps://www.radical.my
Live, eat, sleep & repeat

Dalam era kemajuan teknologi kini, terdapat banyak sektor dan industri merasai impak daripada kemajuan ini.

Sektor perbankan turut tidak terlepas dalam arus kemajuan ini dengan memperkenalkan beberapa perubahan dalam dunia perbankan.

Jika dahulu, kita perlu ke bank untuk melakukan proses pemindahan wang. Kini dengan adanya teknologi internet yang berkembang pesat, proses pemindahan wang boleh dilakukan secara atas talian (online).

Hal ini juga berlaku pada cara pembayaran yang semakin canggih, moden dan mudah. Selain penggunaan tunai, kini anda juga boleh menggunakan pemindahan terus dari akaun anda atau anda juga boleh leret (swipe) kad debit anda untuk membuat transaksi pembayaran.

Dalam kaedah penggunaan kad debit ada dua cara untuk pengesahan transaksi iaitu Paywave dan Pin Kad Debit.

Namun terdapat beberapa persoalan yang sering membelenggu fikiran pelanggan dalam penggunaan kad debit ini berkenaan cara pengesahan transaksi pembayaran. Cara pengesahan yang mana lebih selamat antara Paywave dan Pin Kad Debit.

Berikut merupakan perbandingan antara Paywave dan Pin Kad Debit :

Kesimpulan

Kesimpulannya, antara Paywave dan Pin Kad Debit mana yang lebih selamat adalah mengikut keperluan dan pilihan masing-masing. Jika mengikut dari faktor pengendalian dan akses Pin Kad Debit lebih selamat digunakan berbanding Paywave. Namun ini adalah dari sudut pandangan penulis. Tepuk dada tanya selera.

- SOSIAL MEDIA -spot_img

Artikel Selanjutnya

- SOSIAL MEDIA -spot_img

Artikel Terkini