27.3 C
Malaysia
Thursday, July 25, 2024

Jeff Bezos – Insight

Mesti Baca

6 Tips Jeff Bezos Untuk Mencapai Kejayaan

Jeff Bezos ialah seorang usahawan Amerika yang memainkan peranan penting dalam pertumbuhan e-dagang dan beliau juga adalah pengasas Amazon.com, peruncit dalam talian. Beliau meletak jawatan sebagai CEO untuk menjadi pengerusi eksekutif pada tahun 2021. Pada tahun yang sama juga, Bezos telah menjual saham Amazon bernilai $8.8 bilion. Kini beliau memiliki saham kurang daripada 10% daripada syarikat itu.

Article ini adalah untuk memberi “insight” kepada para pembaca tentang rahsia dan tips daripada Jeff Bezos dalam mencapai kejayaan dalam hidup.

1.”Make only 3 decisions per day”

Dalam perjalanan hari bekerja anda, anda akan dikehendaki membuat banyak keputusan. Kadang-kadang anda akan membuat keputusan yang baik. Pada masa lain, anda akan membuat keputusan yang tidak baik.

Selepas membaca banyak penyelidikan mengenai proses membuat keputusan, Jeff Bezos menyimpulkan bahawa adalah lebih sukar untuk membuat lebih daripada tiga keputusan yang baik sehari.

Jadi Jeff Bezos mengehadkan dirinya kepada tiga keputusan besar sehari. Ini membolehkan beliau memaksimumkan peluang bahawa keputusan yang beliau buat adalah yang betul dalam jangka masa panjang.

Aiming for only three good decisions a day is the best way to take the pressure off and be more successful in this area:

“If I make, like, three good decisions a day, that’s enough. And they should be as high quality as I can make them. Warren Buffett says he’s good if he makes three good decisions a year.”

2. “Have a long term vision”

Jeff Bezos sentiasa meletakkan dirinya satu langkah ke hadapan dalam perniagaan. Beliau telah membuktikan kali ini dan sekali lagi dengan Amazon. Apabila membuat keputusan, Jeff Bezos memaksa dirinya untuk mengambil pandangan jangka panjang.

Ia adalah cara terbaik untuk membuat perubahan dengan pesaing anda.

“Saya meminta semua orang untuk tidak berfikir dalam jangka masa dua hingga tiga tahun, tetapi berfikir dalam jangka masa lima hingga tujuh tahun,”

Majoriti orang hanya berfikir dalam jangka pendek. Dengan memaksa diri anda untuk berfikir jangka panjang, anda akan sentiasa selangkah ke hadapan. Ini akan membolehkan anda menjadi lebih baik dalam jangka panjang daripada yang lain.

3. Do the important things early in the morning

Seperti kebanyakan orang yang berjaya, Jeff Bezos mempunyai tabiat bangun awal pagi. Beliau kemudian mengikuti rutin pagi yang telah ditetapkan. Jeff Bezos telah lama memahami bahawa dia mesti melakukan segala yang dia mampu untuk memanfaatkan puncak produktiviti paginya.

Oleh itu, beliau mengesyorkan agar semua orang melakukan perkara penting pada awal pagi.

Apabila hari berlalu, keupayaan anda untuk menumpukan perhatian akan berkurangan, yang secara mekanikal akan menurunkan produktiviti anda. Anda akan menjadi kurang cekap dan lebih cenderung melakukan kesilapan.

Oleh itu, tugas paling sukar anda mesti diselesaikan pada awal pagi. Begitu juga, tiga keputusan anda pada hari itu mesti dibuat pada waktu pagi apabila kapasiti kepekatan anda berada pada tahap tertinggi.

4. Always follow your instinct

Apabila Jeff Bezos melancarkan Amazon, beberapa orang menyangka dia akan berjaya membina empayar yang dimilikinya hari ini. Jeff Bezos membina Amazon menjadi sebuah syarikat global dengan cap pasaran lebih daripada $1.5 trilion dalam masa lebih 25 tahun sahaja.

Kejayaan yang luar biasa ini juga dimungkinkan kerana Jeff Bezos lebih mempercayai dirinya daripada orang lain.

Prinsip hidup ini kelihatan asas, tetapi ia patut diingati. Jika anda ingin mencapai perkara yang hebat dalam hidup, anda mesti percaya pada diri sendiri di atas segala-galanya. Ini bermakna mengikut usus anda supaya anda tidak menyesal selepas itu.

5. Make your sleep a priority

Orang yang bermotivasi tinggi untuk mencapai matlamat yang sangat bercita-cita tinggi dalam hidup mereka berfikir bahawa mereka tidak sepatutnya mengira masa mereka. Harga untuk mencapai perkara yang hebat adalah tinggi.

Untuk mencapai perkara yang hebat, anda perlu bertahan. Anda perlu melakukan usaha yang berterusan dan berterusan. Untuk melakukan ini, tiada yang lebih baik daripada menjadikan tidur anda sebagai keutamaan nombor satu. Ini adalah cara terbaik untuk mencapai kejayaan, dan yang lebih penting, untuk memastikan kejayaan anda berkekalan.

Jika Jeff Bezos bangun awal pagi, seperti orang berjaya lain, dia mampu kerana dia tidur awal pada waktu malam. Matlamatnya adalah untuk mendapatkan tidur yang cukup untuk mengecas semula baterinya setiap malam supaya dia boleh cergas pada keesokan harinya.

Walau apa pun matlamat hidup anda, anda perlu menjadikan tidur sebagai keutamaan. Tanpanya, anda tidak akan dapat mencapai kejayaan yang berkekalan.

6. Start small and iterate to make your projects grow

Mempunyai impian kebesaran adalah satu perkara yang baik. Anda mesti mempunyai matlamat yang tinggi dalam hidup. Walau bagaimanapun, berfikir besar tidak semestinya perkara terbaik sepanjang masa. Anda mungkin lebih cepat berkecil hati jika anda tidak mencapai matlamat tinggi tersebut dengan segera.

Jeff Bezos menasihatkan anda untuk sentiasa bermula dari kecil, dan kemudian secara beransur-ansur lelaran dengan membuat projek anda berkembang.

Tidak kira apa projek yang anda mulakan, mulakan dengan kecil untuk menghasilkan versi pertama yang berfungsi. Anda boleh belajar banyak daripada versi pertama itu. Dari situ, anda akan tahu sama ada anda perlu meneruskan projek itu, atau berhenti dan teruskan.

Conclusion

Setiap orang mahu mencapai kejayaan dalam hidup. Ada yang berjaya, ada yang tidak. Jika anda ingin berada di pihak orang yang berjaya, sebaiknya anda mengambil inspirasi daripada prinsip hebat seseorang seperti Jeff Bezos.

- SOSIAL MEDIA -spot_img

Artikel Selanjutnya

- SOSIAL MEDIA -spot_img

Artikel Terkini