23 C
Malaysia
Tuesday, May 28, 2024

Crypto Terpaksa Melepaskan Pekerja

Mesti Baca

Mohd Haudli
Mohd Haudli
Crypto is my passion. More like my middle name.

BlockFi, platform untuk berdagang dan meminjamkan mata wang kripto, mengumumkan pada hari Isnin bahawa ia menghentikan 20 peratus daripada 850 pekerjanya — sekitar 170 hingga 200 orang. Zac Prince, Ketua Pegawai Eksekutif berkata di Twitter bahawa pemberhentian berlaku kerana “perubahan dramatik dalam keadaan makro-ekonomi” dan tujuan BlockFi untuk menaikkan keuntungan.

BlockFi bukan satu-satunya syarikat crypto yang melepaskan pekerja. Pada hari Jumaat yang lalu, Crypto.com (syarikat dengan iklan Super Bowl yang menampilkan LeBron James) mengumumkan bahawa ia memberhentikan kira-kira 260 pekerja, atau sekitar 5 peratus tenaga kerjanya, menurut benang Twitter daripada Kris Marszalek, Ketua Pegawai Eksekutifnya.

Ini berlaku kerana pasaran crypto secara keseluruhannya sedang bergelut. Nilai Bitcoin dan Ethereum telah jatuh sepanjang pagi Isnin, dan Celsius, platform pinjaman, telah menghentikan pengeluaran, memetik “keadaan pasaran yang melampau.” (BlockFi secara khusus telah mengatakan bahawa ia “tiada pendedahan kepada Celsius” di Twitter.) Binance, bursa crypto yang besar, menghentikan pengeluaran Bitcoin selama kira-kira tiga jam, memetik isu teknikal, dan dalam beberapa bulan lalu, telah melihat syiling seperti Terra pada dasarnya pergi ke sifar.

Coinbase mengumumkan bahawa ia memperlahankan pengambilan pekerja pada bulan Mei dan dilaporkan membatalkan lebih 300 tawaran pekerjaan pada bulan berikutnya; beberapa syarikat lain, seperti Gemini, Mercado Bitcoin, dan Bitso juga terpaksa memberhentikan sekurang-kurangnya 10 peratus pekerja mereka dalam tempoh sebulan yang lalu.

BlockFi berkata bahawa pemberhentian datang selepas tempoh pertumbuhan yang meletup. Syarikat itu berkata ia mempunyai “kira-kira 150 pekerja” pada penghujung 2020 dan sejak itu telah berkembang kepada bilangan pekerja “lebih 850.” Selepas pemberhentian, bagaimanapun, syarikat itu akan turun kepada kira-kira 600 pekerja.

Begitu juga, Crypto.com naik tinggi hanya beberapa bulan yang lalu. Pada November 2021, ia dilaporkan membayar $700 juta untuk menampal namanya ke arena sukan di Los Angeles, yang dahulunya dikenali sebagai Pusat Staples. “Dalam beberapa tahun akan datang, orang akan melihat kembali pada masa ini sebagai saat apabila crypto melintasi jurang ke arus perdana,” kata Marszalek kepada Los Angeles Times apabila perjanjian penamaan, yang sepatutnya berlangsung selama 20 tahun, diumumkan.

BlockFi berkata dalam siarannya bahawa pemberhentian datang selepas tempoh pertumbuhan yang meletup. Syarikat itu berkata ia mempunyai “kira-kira 150 pekerja” pada penghujung 2020 dan sejak itu telah berkembang kepada bilangan pekerja “lebih 850.” Selepas pemberhentian, bagaimanapun, syarikat itu akan turun kepada kira-kira 600 pekerja.

Kedua-dua BlockFi dan Crypto.com memetik keadaan makro-ekonomi atau pasaran menanggung keseluruhan yang menyaksikan harga saham jatuh secara keseluruhan. Dan sesungguhnya, mereka bukan satu-satunya firma yang bergelut; syarikat berkaitan teknologi dan kewangan lain seperti Klarna, Netflix, Tesla, Cameo dan Better.com telah mengumumkan pemberhentian yang besar juga, dan kami telah melihat syarikat seperti Meta mula perlahan dalam pengambilan pekerja. Walau bagaimanapun, pada penghujung hari, syarikat-syarikat lain itu mempunyai cabutan melebihi sekadar nombor pada carta: orang masih memerlukan hiburan atau pengangkutan. Kebanyakan pengguna telah tertarik kepada firma kripto semata-mata kerana mereka fikir mereka boleh membuat wang; jika persepsi itu berubah, model perniagaan boleh menjadi lebih sukar untuk terus bertahan.

- SOSIAL MEDIA -spot_img

Artikel Selanjutnya

- SOSIAL MEDIA -spot_img

Artikel Terkini