23 C
Malaysia
Thursday, May 30, 2024

Analisa & Entry Timeframe (TF): Mana Yang Terbaik?

Mesti Baca

Hebi
Hebi
"LEBIH BAIK RUGI TERLEPAS TRADE DARI RUGI SELEPAS TRADE"

Apa nak buat kalau lain-lain arah?
Jawapan saya: Fokus 1 atau 2 TimeFrame (TF) sahaja.

Jika kalau nak melihat semua TimeFrame, masuk wad psychiatric la nanti ada 9 TF semuanya terlalu banyak hendak dilihat, akhirnya langsung tiada entry.

Sebenarnya setiap TF akan memberikan ratio win yang banyak berbanding loss, maka anda harus kekal menggunakan salah satu sahaja TF tersebut sekurang-kurangnya sehari.

Ini pendapat saya untuk pemilihan TF:

Daily dan weekly untuk arah tuju dan tandakan support dan resistant terdekat. H4 dan H1 untuk entry, kenal pasti juga chart pattern di sini untuk tanda-tanda reversal melalui chart pattern, divergence, indicator jenis oscillator atau berteraskan momentum dan volume.

Jika H1 uptrend dan H4 downtrend, nak follow mana??

Saya akan follow H4 sebagai Time Frame (TF) utama sebab di TF kecil akan berlaku terlalu banyak reversal, gangguan fundamental kecil (noise) dan terlalu laju. Nak tengok TF kecil-kecil lagi boleh, tiada masalah.

Cuma bagi saya, 1 atau 2 TF sudah mencukupi untuk mendapatkan ratio win yang berbaloi. Jangan loss entry di TF 1H. Pindah ke TF kecil pun loss, pindah lagi ke TF lain dan loss lagi sebab ratio win dan loss dia dah lain.

Kesimpulan, higher timeframe for trend. Lower timeframe untuk entries mengikut arah higher timeframe.

- SOSIAL MEDIA -spot_img

Artikel Selanjutnya

- SOSIAL MEDIA -spot_img

Artikel Terkini