22.2 C
Malaysia
Thursday, July 25, 2024

Sejarah Blockchain

Mesti Baca

Menurut buku yang bertajuk “Blockchain for Dummies” yang ditulis oleh Manav Gupta, beliau mengatakan bahawa pada mulanya blockchain dibentuk dan dibangunkan bagi memenuhi keperluan besar untuk sistem yang berfungsi dengan lebih berkesan, cekap, efektif, terjamin, dan terbukti keselamatannya bertujuan melaksanakan tugas dalam bentuk pelbagai jenis transaksi kewangan yang berlaku pada masa akan datang.
Pasti ada dikalangan kita ingin mengetahui perkembangan teknologi blockchain. Mari kita lihat bagaimana perjalanan blockchain sehingga kini secara ringkas nya.
Kemunculan teknologi blockchain pastinya mempunyai sejarah yang ramai ingin tahu. Ini kerana pembentukan blockchain itu sendiri sudah wujud sejak tahun 90-an lagi seperti yang diterbitkan oleh dua orang penulis iaitu Stuart Haber dan W.Scott Stornetta yang bertajuk “Journal of Cryptography: How to Time Stamp a Digital Document.

Tahun 1992

Penyelidikan mengenai siri blok tidak terhenti pada tahun 1991. Namun pada tahun 1992, Stuart Haber bekerja dengan Bayer dan Stornetta untuk memasukkan rencana yang disebut “Markle Tree”. Reka bentuk ini dicipta untuk meningkatkan kecekapan dan keupayaan bagi mengumpul beberapa dokumen sekaligus dalam satu blok.

Tahun 2008

Selepas bertahun-tahun pembangunan, Satoshi Nakamoto telah berjaya berkonsepkan blockchain di dalam komputer buat kali pertamanya. Pada tahun berikutnya pula, beliau melaksanakannya untuk menjadi teras bitcoin dimana ia mampu merekodkan semua transaksi dalam rangkaian seperti lejar. Dengan hanya menggunakan teknologi blockchain, beliau mencipta bitcoin sebagai mata wang digital yang pertama.

Tahun 2014

Wujud istilah blockchain 2.0 yang merujuk kepada aplikasi yang didorong oleh data yang membolehkan anda menulis kontrak pintar dan lebih canggih seperti invois. Manakala versi terkini juga membolehkan untuk pengguna berkongsi sijil secara automatik dan menghantar dividen terus kepada pemiliknya. Telah terbukti teknologi yang dicapai mempunyai lebih banyak kelebihan dan kemudahan.

Tahun 2016

Teknologi blockchain 2.0 boleh digunakan untuk lebih daripada sekadar menjalankan urus niaga mata wang bahkan ia mampu melindungi privasi anda dan memasuki ekonomi global. Tahun ini juga merupakan tahun penubuhan Forum Blockchain Global oleh Dewan Perdagangan Digital.

Pada tahun 2016, masih lagi menggunakan mesin yang dipanggil “Oracle Off” untuk mengakses data dari luar. Namun, teknologi blockchain semakin berkembang pesat kerana banyak projek pembangunan blockchain telah muncul di seluruh dunia iaitu:

  1. NSD atau Depositori Penyelesaian Nasional Rusia mengumumkan projek perintis platform blockchain NXT 2.0. Projek ini meneroka penggunaan pengundian automatik dengan blockchain.
  2. IBM membuka pusat penyelidikan untuk inovasi blockchain pada Julai 2016 di Singapura.
  3. Forum Ekonomi Dunia membangunkan model tadbir urus menggunakan blockchain pada bulan November 2016.

Tahun 2018 – Sekarang

Teknologi blockchain berkembang pesat sehingga kini. Kewujudan aset kripto tidak dapat dipisahkan dari teknologi blockchain. Kemunculannya juga tidak jauh selepas teknologi blockchain muncul.

Sejarah mata wang kripto bermula pada tahun 2007 apabila dunia mengalami krisis kewangan. Pada masa itu ramai orang kehilangan keyakinan terhadap sistem kewangan semasa.

- SOSIAL MEDIA -spot_img

Artikel Selanjutnya

- SOSIAL MEDIA -spot_img

Artikel Terkini